Spring naar de inhoud

Modulair & Flexibel wonen

Modulair & Flexibel wonen

EEN WONING OP MAAT

Van module tot Klavertje 4​

​Het kernbegrip ‘module’ ligt aan de basis van Klavertje 4. Een module is een wooneenheid met een technische, sanitaire ruimte waarrond verschillende ​kamers zonder vaste functie opgebouwd zijn. We maken dus komaf met de klassieke indeling van keuken, woonkamer, slaapkamer. Iedere ruimte kan ingezet worden voor verschillende doeleindes. ​Wat centraal staat is een ontwerp geschikt voor iédereen in élke levensfase, zonder in te boeten aan comfort en woonkwaliteit.

Van technische, sanitaire ruimte tot WOONmodule

Technische, sanitaire ruimte
Cel met verzameling van leidingen, sanitair, keuken en technieken.

Trappenmodule
Stapelen is mogelijk door een trappenmodule. De trap kan zowel bij een privéwoning horen als deel zijn van verschillende aparte klavermodules
boven elkaar.

Flexruimte
Een ruimte kan verschillende functies hebben. We stappen af van het idee dat een woning een vaste kamerindeling heeft en dat kamers één specifieke functie hebben.

Klavertje vier
Door de module in zijn geheel te draaien krijgen we de vorm van een klavertje vier. Dit geeft een optimalisatie van het geheel en zorgt meteen voor een speelse twist.
Door middel van een centrale lift wordt het klavertje vier voor iedereen toegankelijk.

Stapelen en koppelen – alle mogelijke varianten​

​De wooneenheden of ‘modules’ kunnen op elkaar geplaatst worden en zo ​een privéwoning van meerdere verdiepingen creëren, maar ze kunnen evenzeer verschillende, aparte woonunits boven elkaar vormen. We zetten bovendien in op levenslang wonen door het toepassen van Universal Design.

VARIANT inclusief lift
WAAR KAN JE DE MODULE BOUWEN?

MODULAIR BOUWEN: SCHAKELEN & KOPPELEN

OPEN BEBOUWING

STAPELEN

HALFOPEN BEBOUWING

STAPELEN & KOPPELEN

MODULE IN DE TUIN

ALLEENSTAAND

KLAVERBOUWING

STAPELEN & KOPPELEN

STANDAARDISERING & MAATVOERING

Maatvoering voor modulair, flexibel en circulair ontwerp vraagt om goeie afspraken. We denken hier aan materialen, manier van bevestigen, bouwknopen, maatvoering, e.a. Door hier concrete afspraken rond te maken wordt het eenvoudig om materialen gestandaardiseerd te produceren, te hergebruiken of te ontmantelen. Omdat standaardisering de eerste stap is naar industrialisatie, kan dit een positieve invloed hebben op de prijs. Industrialisatie zorgt er immers voor dat men sneller kan bouwen met lagere bouwkosten en minder personeel.

Binnen het bouwconcept is gekozen om te werken met een standaard maatvoering, gebaseerd op een raster van 60 cm. Dit raster is uitgesplitst tot 15cm. We kunnen op deze manier dus werken met maten van 15, 30, 60 en 120 cm. Maar ook 105 cm, de ideale maat voor een universeel toegankelijke deuropening, past perfect in dit raster. Deze maatvoering werkt dus niet beperkend maar geeft wel de mogelijkheid om modulair, flexibel en circulair te ontwerpen.

Comfort | Woonkwaliteit | Flexibiliteit

Wij kiezen voor inclusiviteit! Het resultaat: een design geschikt voor
zoveel mogelijk mensen (design for all) door toepassing
van de principes van Universal Design.